Het verhaal

De titel verwijst naar het Rampjaar 1672 dit jaar 350 jaar geleden en geeft tegelijkertijd de link naar het heden aan. En die is er: in het jaar dat de Republiek der Zeven Nederlanden aan alle kanten werd aangevallen, stortte de economie ook in. Banken, scholen, winkels, rechtbanken en schouwburgen werden gesloten.

Kunsthandelaren en schilders gingen failliet aan de gevolgen van een hevige crisis. Volgens een bekend Nederlands gezegde was het volk destijds redeloos, het land reddeloos en de regering radeloos.

Dynamisch theaterstuk
Op dat gezegde is de ondertitel van het stuk gebaseerd. Maar die hebben we aangepast. Radeloos werd vastberaden. Het idee dat erin die tijd ook schouwburgen werden gesloten. Hans van Hechten is de schrijver en regisseur en hij creëerde met 1672NU! een zeer levendig totaal theaterstuk.

Voor 1672 NU is gekozen voor een bewerking van de Kleine Soldaat naar het boek van A. Blauw. Het verhaal speelt zich af in deze contreien en geeft weer hoe de bevolking leed onder de terreur van de  Franse soldaten. De kleine soldaat Machiel is op zoek naar zijn vader en tijdens zijn tocht wordt hij de held van het verhaal. Schrijver/regisseur Hans van Hechten heeft zich eveneens laten inspireren door het tragische verhaal van Margaretha, de hoofdpersoon van ‘Rampjaar 1672’, geschreven door Luc Panhuizen. Deze gefortuneerde kasteelvrouwe maakt haar persoonlijke drama mee. Zij, getrouwd met een diplomaat die voor de Nederlanden steun zoekt in Berlijn, dient een veilig heenkomen te zoeken. Terwijl haar personeel haar vertrek voorbereidt, verzucht ze, als koningin Wilhelmina avant la lettre,  ‘Alleen, maar niet eenzaam!’ Het effect van het rampjaar 1672 op boeren, burgers en ‘hoge’ lui wordt in het theaterstuk weergegeven met humor en een directe lijn naar het heden. “1672 NU!” wordt samen met regionaal talent vorm gegeven. We spelen met een cast van ongeveer twintig spelers , met daarnaast een groot aantal figuranten, zangers & muzikanten.

Tenslotte wordt de productie tot stand gebracht met de enorme inzet van vele vrijwilligers daarbij op verschillende manieren gesteund sponsoren.